Fără îndoială, a avea copii generează organismului un stres considerabil, afectând aproape fiecare parte a corpului.

În ciuda acestui adevăr universal privind costurile sănătății parentale, nu există un standard pentru măsurarea evoluției - sau involuției - biologice experimentată de o mamă în timpul gestației.

Un nou studiu condus de cercetătorii de la Universitatea Yale ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine forțele din spatele îmbătrânirii celulare în timpul și după sarcină.

Cercetările privind ADN-ul uman și acumularea de modificări moleculare apărute de-a lungul timpului – un fenomen descris ca îmbătrânire biologică – au arătat că efortul absolut de a purta un copil este în concordanță cu evenimente dureroase precum operațiile și bolile majore, adăugând literalmente ani de schimbări celulare.

Din fericire, bagajul care vine cu astfel de evenimente stresante poate fi, de asemenea, trecator și reversibil. Studiile au arătat că vârsta noastră biologică se poate opri și chiar se poate derula înapoi, odată ce vremurile stresante ajung la sfârșit.

O analiză recentă a probelor de sânge prelevate de la 119 femei în diferite stadii ale sarcinii și după naștere adaugă detalii interesante la aceste constatări anterioare. Ele demonstrează o „inversare pronunțată a îmbătrânirii biologice” după naștere.

Unele mame care alăptau au experimentat chiar o apariția unei „fântâni genetice a tinereții, având vârsta biologică inversată la un moment situat cu mult înainte de vârsta lor în momentul conceperii copilului”.

Datorită studiului efectuat de specialiștii de la Yale putem acum presupune că celulele unei mame adaugă aproximativ 2,5 ani de modificări epigenetice în doar 18 săptămâni de gestație.

Creșterea în greutate în timpul sarcinii nu a contribuit la schimbarea epigenetică, a descoperit echipa, deși IMC-ul unei mame înainte de sarcină a fost asociat cu creșterea îmbătrânirii celulare în timp ce ea era însărcinată.

Pentru mamele care au raportat că alăptează, prin modificările epigenetice postpartum ar putea ajunge chiar la o vârstă biologică mult mai tânără decât cea de la începutul sarcinii.

Share articol: