Chiar și un caz ușor de Covid-19 poate deteriora creierul și poate afecta gândirea, au constatat oamenii de știință într-un studiu care evidențiază impactul alarmant al bolii asupra funcției cognitive.
Cercetătorii au identificat leziuni cerebrale la câteva luni după infectare, inclusiv în regiunea legată de miros, și o contracție a dimensiunii creierului echivalentă cu un deceniu de îmbătrânire naturală.
Descoperirile reprezintă o dovadă izbitoare a impactului virusului asupra sistemului nervos central. Vor fi necesare mai multe cercetări pentru a înțelege dacă dovezile furnizate de Wellcome Centre for Integrative Neuroimaging de la Universitatea din Oxford înseamnă că virusul Covid-19 va determina răspândirea și mai alertă a demenței și a altor afecțiuni neurodegenerative.
„Este un studiu foarte nou, cu date concludente", a declarat Avindra Nath, directorul clinic al Institutului Național de Tulburări Neurologice și Accidente Vasculare Cerebrale din SUA. „Descoperirile sunt foarte intrigante, cu implicații importante pentru populația generală".
Pentru a investiga modificările la nivelul creierului, cercetătorul în neuroștiințe Gwenaelle Douaud și colegii săi au valorificat cea mai mare bază de date de imagistică prin rezonanță magnetică din lume. Scanările RMN inițiale ale creierelor a 785 de voluntari au fost efectuate înainte de începerea pandemiei. O scanare ulterioară a fost efectuată în medie 38 de luni mai târziu. Până atunci, 401 participanți au fost testați pozitiv pentru Covid. Restul, cei neinfectați, au servit drept grup de control care era similar cu supraviețuitorii în ceea ce privește vârsta, sexul și mulți factori de risc, inclusiv tensiunea arterială, obezitatea, fumatul, statutul socio-economic și diabetul.
„Am fost destul de surprinși să vedem diferențe clare în ceea ce privește modul în care creierul s-a schimbat la participanții care au fost infectați", a declarat Douaud într-un interviu. Dacă efectele persistă sau pot fi parțial inversate pe măsură ce rețelele neuronale se repară, este un lucru pe care îl vom afla doar prin investigații suplimentare, a spus ea.
În rândul celor infectați cu o medie de 4,5 luni înainte de a doua scanare, cercetătorii au constatat o reducere mai mare a densității materiei cenușii în regiunile asociate cu mirosul. Descoperirea ar putea ajuta la explicarea afectării olfactive pe care o experimentează mulți pacienți care au suferit de Covid, ca urmare fie a leziunilor virale directe, fie a inflamației stimulate de răspunsul imunitar al organismului la virus.
Pierderea materiei cenușii, care alcătuiește stratul cel mai de suprafața al creierului, reprezintă degenerare, au spus cercetătorii, care au arătat că efectul este foarte îngrijorător.
Grupul infectat a prezentat, de asemenea, o reducere cu 0,2% până la 2% a dimensiunii creierului în comparație cu cei care nu fuseseră infectați și au demonstrat un declin cognitiv mai mare pe baza performanțelor lor de a întreprinde sarcini complexe. Acest lucru a fost asociat cu atrofia, sau micșorarea, într-o anumită parte a cerebelului care este legată de cogniție. Diferențele dintre participanții infectați și cei neinfectați au fost mai accentuate la persoanele în vârstă.
Mărimea modificărilor de pe scanările individuale au fost „subtile" și nu au fost vizibile cu ochiul liber, au mai spus cercetătorii. O reducere de 0,2% a materiei cenușii reprezintă aproximativ un an de îmbătrânire normală în creierul unei persoane în vârstă. O reducere de 2% reprezintă aproximativ 10 ani de îmbătrânire.
„Ceea ce este necesar acum e să identificăm mecanismele care duc la această degenerare în faza acută a bolii, astfel încât să putem încerca să intervenim", au mai transmis specialiștii.
Cercetarea susține dovezile tot mai numeroase că pot apărea modificări la nivelul creierului în urma unei infecții cu SARS-CoV-2, chiar și la persoanele care nu au avut nevoie de spitalizare, iar acest detaliu ar putea avea un efect pe termen lung asupra populației globale.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: