Cercetatorii au facut un pas inainte in realizarea fuziunii nucleare.

Fuziunea nucleara este considerata sursa de energie a viitorului. Tehnologia poate asigura o cantitate nelimitata de energie electrica, fara poluare, printr-un proces similar celui care are loc in interiorul Soarelui.

Prin caldura, presiune intensa si camp magnetic, nucleii elementelor chimice mai usoare sunt determinate sa fuzioneze intre ei, dand astfel nastere la alte elemente chimice, mai grele, si eliberand o cantitate mare de energie in timpul procesului. Astfel, atomii de hidrogeni formeaza atomi de heliu.

Gazul este supraincalzit, ajungand in stare de plasma, apoi se aplica asupra lui presiune si astfel atomii sunt determinati sa fuzioneze intre ei.

In reactoarele de fuziune, plasma este compusa din doua tipuri de ioni - deuteriu si hidrogen sau deuteriu si heliu-3.

In cadrul unui nou experiment, cercetatorii au folosit plasma compusa din trei tipuri de ioni - hidrogen, deuteriu si cateva urme de heliu-3.

Fiind intr-o doza foarte mica, heliu-3 se va incalzi mult mai tare, astfel incat plasma va se va incalzi suficient de mult pentru a genera fuziune nucleara.

In urma rezultatelor bune obtinute de fizicienii de la MIT, cei de la Joint European Torus, cel mai mare dispozitiv de fuziune nucleara din Europa, au anuntat ca vor sa reproduca si ei experimentul.
 

Share articol: