Cercetatorii sunt foarte aproape de realizarea unui reusite incredibile.
De zeci de ani, fizicienii spera sa poata realiza un proiect considerat pana acum imposibil: sa obtina o cantitate infinita de energie, fara deseuri toxice.
Chiar daca pare prea frumos ca sa fie adevarat, aceasta inventie este posibila, doar ca pana acum cercetatorii stiau cum sa o realizeze doar teoretic, fara sa dispuna insa si de tehnologia care sa o transforme in realitate. Acest lucru s-a schimbat insa anul acesta.
Conform unui studiu publicat recent in revista Nature Communications, citat de Live Science, fizicienii de la reactorul Wendelstein 7-X din Germania au reusit anul acesta sa genereze prima emisie de plasma de hidrogen.
Acesta este un urias pas inainte in realizarea unui reactor de fuziune nucleara care sa genereze o cantitate infinita de energie, asemeni unei stele. De fapt, acest reactor german este supranumit "stellerator" sau "steaua din borcan" pentru ca scopul lui este sa imite procesele naturale de fuziune nucleara care au loc in interiorul unei stele.
Spre deosebire de reactoarele nucleare clasice, bazate pe fisiune, care rup atomii in elemente grele pentru a genera energie, reactorul de fuziune nucleara functioneaza unind nuclei de atomi mai usori si transformandu-i astfel in atomi mai grei. Acest proces genereaza o cantitate uriasa de energie si nu lasa reziduuri radioactive.
In plus, combustibilul necesar pentru un reactor de fuziune nucleara este hidrogenul, care poate fi extras foarte usor din apa.
Problema este insa ca pentru functionarea unui reactor de fuziune este necesara o temperatura foarte mare, pentru a transforma hidrogenul in plasma. In mod normal, aceasta plasma este atat de fiebinte incat ar topi imediat orice dispozitiv in care se afla.
Dar, reactorul revolutionar din Germania a rezolvat aceasta problema imposibil de depasit pana acum: plasma care are peste 80 de milioane de grade Celsius este tinuta in siguranta intr-un camp magnetic si nu intra niciodata in contact direct cu peretii camerei in care se afla.
Reactorul din Germania functioneaza conform planului, iar dupa ce a generat prima emisie de plasma va trece in urmatoarea etapa. Wendelstein 7-X este parte a Institutului Max Planck pentru Fizica Plasmei din Germania, iar la proiect participa si experti de la Laboratorul de Fizica a Plasmei din Princeton, SUA.
Daca vor reusi sa duca la bun sfarsit proiectul "stelei din borcan", cercetatorii vor putea in sfarsit sa produca energie verde nelimitata, pentru intreaga planeta.