Cu o structura gonflabila, turbinele pot ajunge la inaltimi de doua ori mai mari decat eolienele obisnuite si pot "calatori" in cautarea vantului prielnic.

Energia eoliana nu mai este "legata" de pamant. Compania Altaeros Energies a prezentat turbina "zburatoare", una care face sa scada costurile producerii energiei electrice prin "vanarea" vantului.

Buoyant Airborne Turbine (BAT) este un sistem revolutionar, compus dintr-o turbina incastrata intr-o structura gonflabila, umpluta cu heliu pentru a ajunge la inaltimi de doua ori mai mari decat turbinele obisnuite. Motivul este simplu, la inaltimi de 300 sau 500 de metri, vantul este de 8 ori mai puternic decat la sol.

Turbina este inaltata cu ajutorul heliului din structura gonflabila si chiar se poate misca pentru a capta vanturile mai puternice, energia fiind "transmisa" prin cabluri puternice catre o unitate de la sol. Unitatile BAT se afla in testari in cateva sate din Alaska si sunt vazute ca o alternativa la generatoarele diesel destul de scumpe.

Iata cum se descurca Buoyant Airborne Turbine:

Share articol: