Autoritățile din Norvegia vor să îngroape epava submarinului, pentru a opri scurgerile toxice.
Submarinul german U-864 a plecat din portul Kiel pe 5 decembrie 1944. Se îndrepta spre Japonia, țară aliată Germaniei naziste, unde urma să ducă mercur și componente pentru avioanele de luptă. A fost înterceptat și lovit de torpilele lansate de un submarin britanic.
Grav avariat, U-864 și-a schimbat direcția și s-a îndreptat spre Norvegia, pentru a fi reparat. S-a scufundat însă în Marea Norvegiei, având la bord 65 de tone de mercur.
Submarinul s-a rupt în două în momentul scufundării și acum se află la o adâncime de aproximativ 150 metri, foarte aproape de insula norvegiană Fedje.
De atunci, aproximativ 4kg de substanțe toxice se scurg din epavă, în fiecare an, afectând grav ecosistemul. Autoritățile norvegiene a interzis pescuitul sau navigarea în preajma acestei periculoase epave.
Din cauza contaminării, peștii și crabii care trăiesc în această regiune au un nivel ridicat de mercur în țesuturi și sunt extrem de toxici.
Autoritățile vor să acopere complet epava și o suprafață de peste 44.000 de metri pătrați sub un strat gros de nisip, ca să oprească scurgerea de mercur. Operațiunea va costa aproape 30 de milioane de euro și va începe anul viitor.
Epava submarinului a fost descoperită în anul 2003, iar de autunci autoritățile norvegiene caută soluții pentru a preveni extinderea contaminării.
Submarinul este considerat un „Cernobîl subacvatic”, pentru că toate ființele care tăriesc în apropierea lui sunt contaminate.