Oamenii de stiinta au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au studiat roca din zona unui supervulcan "adormit".

Cercetarea unui supervulcan aflat in Yellowstone, un parc national din Statele Unite, i-a facut pe oamenii de stiinta sa sustina ca eruptia acestuia sau a unuia asemanator s-ar putea produce foarte curand, mai curand decat era estimat. Mai ingrijorator este faptul ca un astfel de eveniment ar putea fi unul care ar putea face omenirea sa piara.

Cea mai recenta eruptia unui vulcan de mari dimensiuni ar fi avut loc cu 70.000 de ani in urma pe locul unde astazi se afla Lacul Toba din Sumatra, Indonezia. Evenimentul a cauzat o "iarna vulcanica", una care a durat intre sase si opt ani, ceea ce a cauzat racirea atmosferei planetei pentru cel putin o mie de ani.

Supervulcanul studiat recent, cel aflat in Parcul Yellowstone, ar fi erupt ultima oara in urma cu 600.000 de ani, trimitand 1.000 de kilometri cubi de lava si cenusa in atmosfera. Aceasta cantitate a fost de 100 de ori mai mare decat ce a reusit sa "produca" vulcanul Pinatubo din Filipine, in 1982, evenimentul dezechilibrand pentru o buna bucata de vreme ecosistemul.
 

Share articol: