Activitatea colectivă a vieții - toți microbii, plantele și animalele - au schimbat planeta Pământ, transformând-o într-un organism viu, în continuă schimbare. 

Plantele, de exemplu, au „inventat" un mod de a face fotosinteza pentru a-și spori propria supraviețuire, dar, făcând acest lucru, au eliberat oxigen care a schimbat întreaga funcție a planetei noastre. Acesta este doar un exemplu de forme de viață individuale care își îndeplinesc propriile sarcini, dar care, în mod colectiv, au un impact la scară planetară.

Dacă activitatea colectivă a vieții - cunoscută sub numele de biosferă - poate schimba lumea, ar putea activitatea colectivă a cunoașterii și acțiunea bazată pe această cunoaștere să schimbe, de asemenea, o planetă? Odată ce biosfera a evoluat, Pământul a căpătat o viață proprie. Dacă o planetă cu viață are o viață proprie, poate avea și ea o inteligență proprie? Sunt câteva întrebări pe care și le adresează oameni de știință de la Universitatea din Rochester, Arizona State University și de la Planetary Science Institute.

Ceea ce fac aceștia este să analizeze posibilitatea existenței unei „inteligențe planetare” - adică o activitate cognitivă cu efecte la scară planetară - pentru a ridica noi idei despre modul în care oamenii ar putea aborda probleme globale precum schimbările climatice. Ideea principală este aceea că activitatea colectivă a organismelor vii și interacțiunea dintre ele generează un sistem care se auto-susține.

În momentul de față, civilizația noastră este ceea ce cercetătorii numesc o „tehnosferă imatură", un conglomerat de sisteme și tehnologii generate de oameni care afectează direct planeta, dar care nu se menține singură. De exemplu, cea mai mare parte a energiei pe care o folosim implică mai ales consumul de combustibili fosili care degradează oceanele și atmosfera Pământului. Tehnologia și energia pe care le consumăm pentru a supraviețui ne distrug planeta, ceea ce, la rândul său, ne va distruge specia. Prin urmare, pentru a supraviețui trebuie să lucrăm în mod colectiv în interesul planetei.

Cercetătorii prezintă patru etape din trecutul și posibilul viitor al Pământului pentru a ilustra modul în care inteligența planetară ar putea juca un rol în viitorul pe termen lung al omenirii. Etapa 1 este biosfera imatură, caracteristică Pământului foarte timpuriu, etapa 2 este biosfera matură, specifică Terrei înainte de apariția unei specii tehnologice, stadiul al treilea este tehnosfera imatură, adică etapa în care ne aflăm în prezent. Iar cea de-a patra etapă este tehnosfera matură, stadiul în care Pământul ar trebui să se afle în viitor, cu sisteme tehnologice care să fie în beneficiul întregii planete.

Deși nu știm încă în mod specific cum s-ar putea manifesta inteligența planetară, cercetătorii remarcă faptul că o tehnosferă matură implică integrarea sistemelor tehnologice în armonie cu Pământul. Concret, e nevoie să folosim noile tehnologii și în beneficiul Terrei, nu doar în beneficiul oamenilor, ca indivizi. 

_____________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: