Unii microbi rezistenți ar putea fi capabili să supraviețuiască pe Lună, iar dacă planurile NASA nu se schimbă, Statele Unite vor trimite o nouă misiune pe Lună spre sfârșitul anului 2025.

Potențiala misiune numită Artemis 3, va fi prima aterizare umană pe Lună de la Apollo 17. Artemis 3 se dorește a fi prima dintr-o serie de misiuni cu echipaj uman către zona de explorare polară Artemis de pe Lună.

Selectarea unei regiuni de aterizare sigure și demne de explorat pentru Artemis 3 este o sarcină dificilă. Dar nu există nicio îndoială că ne așteaptă mari descoperiri - iar o potențială surpriză ar putea fi detectarea vieții pe Lună.

O nouă cercetare sugerează că viitorii vizitatori ai regiunii polului sud lunar ar trebui să fie atenți la dovezile de viață în craterele extrem de reci și permanent umbrite - organisme care ar fi putut ajunge acolo chiar de pe Pământ.

Viața microbiană ar putea supraviețui în condițiile dure din apropierea polului sud lunar, a sugerat Prabal Saxena, cercetător planetar la Centrul Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt, Maryland.

„Unul dintre cele mai izbitoare lucruri pe care echipa noastră le-a descoperit este că, având în vedere cercetările recente cu privire la intervalele în care anumite forme de viață microbiană pot supraviețui, ar putea exista nișe potențial locuibile pentru astfel de forme de viață în zone relativ ascunse", a declarat Saxena pentru Space.com.

Într-adevăr, polul sudic lunar poate avea proprietățile care pot permite supraviețuirea și, potențial, chiar evoluția anumitor forme de viață microbiană, a spus Saxena.

În lucrările prezentate la un atelier științific recent privind potențialele locuri de aterizare ale Artemis 3, Saxena și realizatorii studiului au raportat că polul lunar sudic poate fi străbătut de nișe de suprafață substanțiale care ar putea fi locuibile pentru o serie de microorganisme.

Este posibil ca bucăți mici ale planetei noastre să fi fost aruncate pe Lună sub formă de „meteoriți tereștri" - roci aruncate în spațiu de impacturi cosmice puternice. Cercetătorii vor investiga posibilitatea ca toate instrumentele și tehnicile implicate să fie folosite și pentru o viitoare explorare a planetei Marte. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: