Un calculator a venit cu o noua teorie stiintifica pe cont propriu, fara interventie umana.
Este prima data cand se intampla ca un computer sa vina cu o proprie teorie stiintifica - aplicatiile viitoare sunt, practic, nelimitate.
Teoria in cauza incearca sa rezolve una dintre cele mai mari mistere din biologie - cum viermii lati care sunt taiati se regenereaza in noi organisme, scriu cei de la Popular Mechanics.
Calculatorul a avut nevoie de 3 zile, timp in care a prezis, simulat si a evaluat diferite explicatii, pana cand a venit cu nucleul unei retele genetice care explica modul in care a avut loc regenerarea viermilor.
Studiul efectuat de cercetatorii Michael Levin si Daniel Lobo a fost publicat in Popular Mechanics saptamana aceasta. Levin si Lobo sustin cu tarie ca ceea ce au programat calculatorul sa faca "nu erau doar statistici si calcule. Inventia modelelor care explica ceea ce face natura este cel mai creativ lucru pe care il pot face oamenii de stiinta.. aceasta este inima si sufletul intreprinderii stiintifice. Niciunul dintre noi nu ar fi putut veni cu acest model - noi am esuat timp de un secol" spune Levin in studiu.
Cei doi cred ca aceasta abordare poate fi folosita pentru a crea teorii in toate aspectele biologiei, inclusiv procesul metastazei canceroase.
Cercetatorii de la Universitatea din Maryland au programat un calculator sa prezica aleatoriu cum genele unui vierme formeaza o retea capabila de regenerare, inainte sa evalueze aceste predictii prin simulare.