Telescopul astronomic E-ELT va permite studierea originilor Universului si a unor galaxii indepartate. GALERIE FOTO

Organizatia Europeana pentru Cercetari Astronomice din Emisfera Sudica (ESO) va demara constructia celui mai mare telescop astronomic din lume, denumit E-ELT (European Extremely Large Telescope). Pretul estimat este de 1 miliard de euro.

Telescopul astronomic va avea o oglinda de o dimensiune uimitoare de 39,3 metri, realizata din aproximativ 800 de piese in forma hexagonala. E-ELT va fi amplasat in America de Sud, in nordul statului Chile, in apropiere de observatorul ESO. Telescopul va permite studierea originilor Universului, a unor galaxii indepartate si chiar idetificarea unor planete locuibile, similare Terrei.

"Este un rezultat excelent si o zi mare pentru ESO",  a declarat Tim de Zeeuw, Director General ESO. "Putem inainta in program cu acest proiect gigant."

Pentru inceperea proiectului a fost nevoie de acordul a doua treimi din totalul celor 15 state membre ESO. Romania nu este membru cu drepturi depline in ESO, avand insa statutul de membru asociat incepand cu anul 2004.

Primele tari care au sustinut constructia telescopului au fost Austria, Republica Ceha, Germania, Olanda, Suedia si Elvetia, iar ulterior s-au alaturat si Belgia, Finlanda, Italia si Marea Britanie. Celelalte state membre ESO se vor alatura ulterior proiectului.

Sursa: ESO

Share articol: