Considerăm că Terra este planeta ideală pentru a susține viața, dar oamenii de știință consideră că în afara sistemului nostru solar există planete care asigură condiții mult mai bune.
Pentru ca viața să poată să apară și să evolueze pe o planetă, este nevoie de câteva condiții esențiale, susțin cercetătorii: o temperatură moderată, existența apei, o atmosferă și, desigur, planeta să fie telurică, nu gazoasă.
Aceste condiții sunt îndeplinite pe Pământ, dar și pe multe alte planete descoperite recent. Este vorba de exoplanete telurice care sunt mai mari ca Terra, numite Super-Pământuri.
Pe acestea ar putea exista chiar condiții mai bune de viață decât pe planeta noastră, scrie Business Insider.
Vestea bună este că cercetătorii au descoperit deja multe planete de acest fel. Din cele peste 4.000 de exoplanete identificate de telescopul spațial Kepler începând cu anul 2009, 30% sunt Super-Pământuri. Dintre acestea, multe se află la distanța ideală de steaua lor, pentru ca pe suprafața lor să existe apă lichidă.
Super-Pământurile pot fi de până la 10 ori mai masive ca Terra și pot avea o dimensiune de două ori mai mare. Avantajul lor este că, având o masă mai mare, au și o gravitație mai puternică.
Spre exemplu, pe planeta Kepler 20b, gravitația este de trei ori mai puternică decât este pe Pământ. Iar o gravitație puternică înseamnă și o atmosferă mai groasă, propice vieții.
Pe o planetă cum este Kepler 20b, atmosfera protejează solul de radiațiile dăunătoare din spațiu, iar suprafața este mai aplatizată din cauza gravitației puternice. Asta înseamnă că nu există munți sau dealuri prea înalte.
Ar putea exista însă apă și mii de insulițe, cu golfuri de mică adâncime în jurul lor, locuri ideale pentru ca viața să apară și să se dezvolte. Cercetătorii susțin că și pe Terra, viața a înflorit în special în zona unor arhipelaguri de acest fel.
Din păcate, cel puțin deocamdată, nu avem cum să vizităm o asemenea planetă, pentru că toate se află la distanțe uriașe de noi.
Dincolo de acest aspect, ar mai fi o problemă greu de depășit: zborul pe o planetă de acest fel ar fi extrem de dificil cu aparatele noastre actuale: ar fi nevoie de o cantitate enormă de combustibil pentru ca rachetele sau avioanele să se poată desprinde de la sol.
Foto: NASA