Calculul a fost facut de un matematician de la University of Sheffield.
Se spune ca pizza perfecta exista doar in Italia. Acum, datorita unor calcule matematice, aceasta poate fi obtinuta oriunde. O spune Eugenia Chang, matematician la Universty of Sheffield, care sustine ca exista mai mult topping pe o pizza mai mica, mergand pe ideea de contratie.
Cat de tare sau moale este blatul conteaza mai putin, spune omul de stiinta, important fiind gustul. Acesta se obtine printr-un balans perfect intre blat si continutul de deasupra acestuia. Concret, Chang a notat cu d volumul constant al blatului si cu t volumul constant al blatului. Conform calculelor, o pizza de 11 inch diametru are cu 10% mai mult topping decat o pizza standard de 14 inch.
Cercetarea a plecat de la o cerere a unui lant de pizzerii, Pizza Express, care dorea sa afle de ce o pizza de 14 inch cu blat subtire si crocant este la fel de populara precum o pizza de 11 inch mai pufoasa dar, fireste, mai mica. Lantul de restaurante a adaugat 15 grame de blat la fiecare sotiment de pizza si a dorit sa afle cu ce influenteaza acest fapt obiceiul de consum.