Mai multe agentii spatiale planuiesc sa reinceapa explorarea Lunii.
NASA va relua explorarea Lunii, dupa ce presedintele Donald Trump a decis ca satelitul nostru natural trebuie sa devina obiectivul principal al agentiei americane. Va fi insa o noua competitie spatiala, pentru ca si alte state sunt interesate de misiuni pe Luna.
Spre exemplu, China are deja Programul Chang: a trimis deja doua sonde spatiale pe orbita Lunii si un lander. Anul acesta va incepe a patra misiune chineza pe Luna, care presupune studierea geologiei, dar si un experiment deosebit.
Astfel, chinezii vor duce pe Luna diferite plante si insecte si vor urmari efectele pe care le are asupra lor gravitatia foarte redusa, scrie Science Alert.
Noua misiune va presupune lansarea unei sonde pe orbita, in iunie 2018. Sase luni mai tarziu, aceasta va lansa pe Luna un rover si un lander, care va contine un container din aluminiu, plin cu seminte si insecte.
Practic, daca totul va merge bine, plantele si insectele vor forma un mic ecosistem pe Luna. Cartofii si semintele vor produce oxigen prin fotosinteza, iar viermii de matase, care vor ecloza din oule trimise, vor elimina dioxid de carbon.
Totodata, aceasta va fi prima misiune care va avea loc intr-o zona foarte indepartata a Lunii, care nu a fost inca explorata.
Este vorba de Bazinul Aitken, de langa Polul Sud lunar, care are o adancime de 13 km si un diametru de 2.500 km.
Studii recente indica faptul ca aici exista o cantitate mare de gheata, care nu se topeste niciodata pentru ca Soarele nu ajunge aici.
Misiunea chineza va oferi informatii foarte importante. Astfel, vom afla daca organismele terestre ar putea supravietui in gravitatia redusa a Lunii, care este de doar 16% din cea a Terrei.
Cercetarile realizate pana acum arata ca gravitatia redusa are efecte negative serioase asupra oamenilor.
Agentia Spatiala Europeana vrea sa puna bazele unui Sat Lunar International, la polul sud, in 2030.