Betelgeuse este o gigantă roșie, una dintre cele mai luminoase stele pe care o putem vedea pe cer, parte a constelației Orion.
Oamenii de știință au observat un fenomen neașteptat care se petrece cu această stea: în perioada octombrie 2019-aprilie 2020, luminozitatea ei s-a redus foarte mult, cu până la 60%, scrie Sky News.
Inițial, astronomii au crezut că steaua este înconjurată de nori de praf care îi reduc luminozitatea, însă o echipă condusă de Dr Thavisha Dharmawardena de la Institutul de Astronomie Max Planck anunță acum o altă explicație.
Luminozitatea stelei a scăzut pentru că este acoperită de foarte multe pete solare, adică zone extinse de pe suprafață, unde temperatura este mult mai scăzută. Asta înseamnă că Betelgeuse se apropie de finalul vieții sale și se pregătește să explodeze într-o supernovă.
Explozia este iminentă, susține Dharmawardena, dar asta nu înseamnă că o vom observa curând. În termeni astronomici, iminent înseamnă că poate avea loc oricând în următorii 100.000 de ani.
Spre finalul vieții lor, stelele se transformă în gigante roșii. Pentru că își consumă combustibilul, cresc foarte mult în dimensiuni și devin instabile, pulsând, fenomen care produce fluctuații în luminozitatea lor.
Aceste pulsații sunt atât de puternice încât aruncă în exterior straturile exterioare ale atmosferei stelei, acestea se transformă în praf cosmic și astfel se formează elementele grele din Univers.
Nimeni nu poate estima cu precizia când se va transforma Betelgeuse în supernovă, însă fenomenul va fi cu adevărat impresionant pentru cineva care l-ar putea observa de pe Pământ, deoarece lumina produsă de explozie va fi vizibilă chiar și în timpul zilei.
Betelgeuse este a zecea stea ca luminozitate pe care o putem vedea pe cer și a doua din constelația Orion, după Rigel.
Este o stea izolată, călătoare, care se deplasează rapid prin galaxie și nu are planete pe orbită. Se află la o distanță de aproximativ 700 de ani-lumină de noi și are doar 100 de milioane de ani, fiind o stea foarte tânără.
Din cauza masei sale uriașe, Betelgeuse evoluează însă rapid și devine instabilă, în prezent fiind clasificată drept o stea variabilă, care pulsează, având variații mari de dimensiune, temperatură și luminozitate.
În cele din urmă, steaua va colapsa și va exploda într-o supernova. În urma exploziei va rămâne un miez mic foarte dens, care se numește stea neutronică.
________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: