Mii de tone de gaz cu efect de seră vor fi eliberate din permafrostul care se topește.
Din cauza încălzirii globale, permafrostul (solul care ar trebui să fie mereu înghețat) din zona arctică nu mai îngheață iarna. Astfel, el rămâne umed și mlăștinos. Cercetătorii au observat acest fenomen și atrag atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă.
În permafrost sunt înmagazinate miliarde de tone de carbon, care vor ajunge în atmosferă, sub formă de gaze cu efect de seră: gaz metan și dioxid de carbon. Eliberarea acestor gaze va duce la rândul său la accelerarea încălzirii climei.
Avertismentul experților vine în urma unui studiu realizat de cercetătorii ruși. Nikita Zimov a coordonat o echipă de oameni de știință, care au săpat în solul din zona Cherskiy, în nordul Siberiei.
Aici este unul dintre cele mai reci locuri de pe planetă, cu ierni când temperatura medie scade până la -34 de grade Celsius.
Cu toate acestea, în aprilie, când au avut loc săpăturile, solul din zonă era moale și umed, nu înghețase, așa cum ar fi fost normal.
Conform estimărilor făcute de geologi, în permafrost se află acum acumulate peste 1.500 de miliarde de tone de carbon, adică de peste două ori mai mult decât cantitatea care se regăsește în atmosferă.
Dacă solul se topește, microbii încep să consume materia organică din el și astfel vor elibera în atmosferă carbonul, sub forma gazului metan și a dioxidului de carbon.
Tot în zona în care profesorul Zimov a făcut studiul, o echipă de cercetători de la Institul Max Planck din Germania a descoperit că nivelul stratului de zăpadă a scăzut la jumătate în ultimii 5 ani.
Zăpada izolează solul și îl protejează de încălzire, prevenind astfel topirea lui. Testele au demonstrat că temperatura în permafrost, la o adâncime de 30 cm, a crescut cu 6 grade Celsius în perioada 2013-2018, din cauză că s-a redus mult cantitatea de zăpadă de deasupra.