Două cutremure puternice care au avut loc în zona Lisabonei, cu mulți ani în urmă, sunt dovada unui fenomen ciudat.
În anii 1769 și 1969 au avut loc două seisme extrem de puternice, care au distrus Lisabona și au provocat moartea a peste 100.000 de oameni.
Seismologii au fost uimiți și până acum nu au avut o explicație pentru aceste cutremure, fiindcă Lisabona nu se află într-o zonă seismică.
În acea regiune, fundul oceanului este relativ plat, nu există plăci tectonice care să alunece una sub alta și să producă asemenea cutremure. Și atunci care este explicația?
Geologii au o teorie, pe care au prezentat-o recent la Viena, în cadrul Adunării Generale a Sindicatului European de Geoștiințe.
Experții cred că în zona Lisabonei scoarța terestră se cojește practic în două straturi. Acest fenomen formează astfel o nouă zonă de subducție, care poate duce la cutremure puternice.
Cojirea scoarței terestre din această zonă are loc din cauza acțiunii apei, care lărgește crăpăturile existente și, în timp, duce la separarea stratului superior de cel inferior.
Desigur, teoria a fost testată numai printr-o simulare computerizată, iar geologii trebuie să aducă dovezi concrete ale acestui fenomen, scrie Live Science.
Foto: Getty Images