Cea mai mare planetă a sistemului nostru solar va fi suficient de aproape încât s-o vedeam fără telescop.
Astfel, doar cu ajutorul unui binoclu, vom reuși să vedem plenate Jupiter și patru dintre sateliții săi naturali.
Potrivit Agenției Spațiale Americane, citată de Daily Mail, Jupiter va străluci puternic pe cerul nopții pe toată durata lunii iunie.
Cel mai bun moment pentru observații astronomice va fi pe 10 iunie, atunci când planeta va atinge un punct numit de specialiști „punct de opoziție”. Asta înseamnă că Jupiter se va alinia cu Pământul și cu Soarele, iar Terra se va situa exact la mijloc între cele două.
„Este cea mai bună perioadă din an pentru a vedea planeta Jupiter, aceasta fiind vizibilă pe cer toată noaptea, pentru că se află la cea mai mică distanță de Pământ”, arată specialiștii NASA.
Jupiter și cei mai mari patru sateliți ai săi – Io, Europa, Ganymede și Callisto – vor putea fi văzuți doar utilizând un binoclu.
Cea mai mare planetă a sistemului nostru solar este considertă de astronomi o adevărată bijuterie. NASA se ocupă intensiv de studierea lui Jupiter de mai bine de trei ani, de când nava spațială Juno a fotografiat de la mică distanță uriașa planetă.
Oamenii de știință speră să descopere secretele legate de originea și evoluția ei, care ar putea oferi indicii despre formarea sistemului nostru solar.
Ce este misiunea Juno?
Naveta Juno a ajuns lângă Jupiter pe 4 iulie 2016, după o călătorie de cinci ani, în care a parcurs 2,8 miliarde de kilometri.
Este aeronava care a ajuns cel mai aproape de uriașa planetă, la o altitudine de doar 4.000 km, trecând prin furtunile de radiații generate de câmpul electromagnetic foarte puternic al planetei.
Computerul de bord al lui Juno a fost depozitat într-un seif armat realizat din titaniu, care cântărește aproape 172 kg. Până în 2021, nava se va ocupa de studierea compoziției din atmosfera lui Jupiter.