Zona de langa Cernobil este in continuare contaminata, iar oamenii nu se pot intoarce.
Desi oamenii nu ar rezista sa locuiasca in zona interzisa de la Cernobil, animalele salbatice par sa se fi adaptat foarte bine la noile conditii. Cercetatorii au observat ca in padurile din zona radioactiva s-au inmultit foarte mult animalele salbatice.
Potrivit publoicatiei Business Insider, cercetatorii cred ca numarul animalelor de aici este mult mai mare decat era acum 30 de ani, inaintea dezastrului nuclear.
Au fost observati foarte multi bizoni, cerbi, caprioare, dar mai ales lupi, care ies din padure si ataca animalele din gospodarii. De aceea, localicii sunt nevoiti sa plateasca vantaori care sa ucida lupii.
Inmultirea acestor populatii de animale se datoreaza tocmai absentei oamenilor. In urma cu 31 de ani, dupa explozia centralei nucleare de la Cernobil, cei aproximativ 116.000 de locuitori din zona au fost evacuati si nu s-au mai intors niciodata.
Nici acum regiunea nu este sigura pentru oameni. In mod normal, nivelul actual de radiatii ar trebui sa afecteze si animalele salbatice, insa cercetatorii nu au gasit nicio dovada in acest sens.
Profitand de absenta oamenilor, multe specii chiar prospera aici. Populatia de lupi este de 7 ori mai numeroasa aici fata de alte regiuni din tara.
Fiind foarte multi, unii lupi sunt nevoiti sa iasa din padure ca sa caute hrana si ataca animalele din gospodarii. Satenii care locuiesc in apropierea granitei din Belarus si Ucraina platesc cate 80 de dolari pentru fiecare lup ucis de vanatori. Astfel, anul trecut aproximativ 1.700 de lupi au fost vanati langa Cernobil.
Concluzia cercetatorilor este ca, pentru speciile salbatice, activitatea umana este mult mai daunatoare decat radiatiile.
AICI puteti vedea mai multe fotografii cu animalele care traiesc langa Cernobil.