Hang Son Doong din Vietnam este cea mai mare peșteră din lume, dar a fost descoperită abia în anul 2009.
Uriașa peșteră a fost descoperită recent, pentru că se află într-o zonă foarte izolată, greu accesibilă. Hang Son Doong este atât de mare încât are un ecosistem propriu, un microclimat specific, iar în interior cresc copaci și există cascade.
Cea mai mare cameră se întinde pe o lungime de 4,8 km și are o înălțime de aproape 200 metri. Lungimea totală a peșterii este de aproximativ 8,8 km.
Primii care au cercetat peștera sunt oamenii de știință de la Universitatea din Hanoi și British Cave Research Association.
Un localnic este însă cel care și-a dat seama că acolo există o peșteră mare, doar că nu a avut curajul s-o exploreze, pentru că intrarea era foarte abruptă.
În 1990, când se adăpostea de o furtună în junglă, el a descoperit intrarea, de unde a auzit o cascadă și a simțit și o adiere puternică de vânt.
O senzație similară au avut și cercetătorii, când au intrat în peșteră, mulți ani mai târziu. Vântul care se simțea la gura peșterii era extrem de puternic, putea fi resimțit de la kilometri distanță.
În interiorul peșterii s-a format un adevărat ecosistem, pentru că acoperișul s-a prăbușit în mai multe zone și astfel a permis pătrunderea luminii solare.
Cascada de aici este de fapt râul Rao Thuong, care curge prin peșteră. Având apă și lumină, în peșteră au început să crească plante, copaci și s-a format practic o mică junglă. Aici trăiesc acum maimuțe, șerpi, păsări, vulpi zburătoare și alte specii de animale destul de rare.
Peștera nu este vizitată prea des, pentru că taxa de intrare este de 3.000 de dolari, iar excursia durează 5 zile și este foarte obositoare.
Însă pentru cei care își permit să plătească, experiența merită. Ei vor dormi în corturi în interiorul peșterii, vor putea admira stelele prin acoperișul prăbușit și se vor putea relaxa pe plajele nisipoase din peșteră.
Un alt fenomen rar care are loc aici îl reprezintă „perlele de peșteră”. Acestea sunt formațiuni sferice asemănătoare cu rocile, formate din săruri de calciu, care se acumulează în mii de ani.
Foto: Dave Bunnell/Outdoorrevival