Autoritatile din Statele Unite au pornit o dezbatere foarte aprisa, dupa ce au luat in considerare posibilitatea unor experimente prin care embrioni de animal sa fie injectati cu celule umane.
Cei care sustin aceaste exprimente invoca utilitatea lor. Cercetatorii spun ca prin aceasta metoda ar putea fi gasit un tratament eficient pentru boli grave, precum Parkinson si Alzheimer, dar si pentru a combate infertilitatea.
Cei care se opun acestor experimente fac referire la principiile etice si la modul in care ar trebui sa fie tratata o fiinta rezultata prin combinarea de celule umane si animale.
Anul trecut, Institutul National de Sanatate din SUA a respins cercetarile care presupuneau introducerea de celule umane in embrioni de animal. Anul acesta insa, chiar acest institut s-a oferit sa finanteze un proiect similar.Propunerea va fi inclusa in dezbatere publica timp de 30 de zile.
Controversa apare din teama ca prin aceste experimente creierul animalelor va fi modificat de celulele umane si astfel acel animal va deveni mai uman.
Embrionii de himera, cum este numit stiintific o fiinta de acest fel, ar putea deveni animale cu constiinta de sine, care sa se intrebe de ce facem experimente pe ei, se teme Stuart Newman, cercetator la New York Medical College.
La fel, este posibil sa rezulte fiinte cu trup de om, dar creier de animale, care sa fie folosite doar pentru recoltarea de organe, invocandu-se faptul ca aceste creaturi nu sunt in totalitate oameni, scrie Daily Mail.