Oamenii de știință au descoperit în adâncurile planetei structuri misterioase, alcătuite dintr-un material foarte dens, chiar la limita dintre mantaua terestră și miezul lichid al Terrei.

Bizarele formațiuni au fost identificate la o adâncime de aproximativ 3.000 de kilometri. Studiul, care a fost publicat în revista Science, a fost realizat cu ajutorul unui algoritm de inteligență artificială conceput inițial pentru a cerceta galaxiile îndepărtate.

Una dintre cele mai mari structuri descoperite se află sub Insulele Marchize, iar alta în zona insulelor Hawaii.

Proiectul de cercetare a fost coordonat de Doyeon Kim, seismolog la Universitatea din Maryland. Echipa condusă de el a adunat date despre cutremurele produse în zona Oceanului Pacific în perioada 1990-2018 și le-a introdus într-un algoritm numit Sequencer.

În total, algoritmul a analizat 7.000 de măsurători ale cutremurelor, fiecare având o magnitudine de cel puțin 6,5.

Cutremurele produc unde seismice, care se deplasează prin interiorul planetei, unde sunt dispersate și distorsionate de formațiunile solide existente în adâncuri. În acest fel, seismologii pot obține informații detaliate despre ce se află în subteran.

În cadrul acestui studiu, au fost analizate undele de tip S, care circulă între miezul planetei și mantaua terestră. Aceste unde sunt mai lente decât undele primare, de tip P, care apar imediat după un cutremur.

La contactul cu formațiunile din interiorul Pământului, undele seismice produc un ecou specific. Nimeni nu știe deocamdată din ce anume sunt făcute aceste structuri, dar măsurătorile arată că au diametre de sute de kilometri și sunt dense, deoarece pot încetini undele seismice.

Structurile care se află sub insulele Hawaii și Marchize sunt de dimensiuni mult mai mari ca în alte zone, ele întinzându-se pe o distanță de peste 1.000 de kilometri.

Cercetătorii vor să continue studiul, ca să afle mai multe detalii despre aceste misterioase structuri. De asemenea, ei vor să facă o cercetare similară și în zona Oceanului Atlantic.
 


Pe ProTvPlus.ro găsiți emisiunile voastre preferate:

Share articol: