Un vierme marin supranumit „bestia terorii", domina mările în urmă cu peste 500 de milioane de ani, arată fosilele conservate în stare foarte bună care au fost descoperite în Groenlanda.

Oamenii de știință au găsit recent fosilele speciei de vierme carnivor - numit Timorebestia koprii, sau „bestia terorii" - în nordul Groenlandei și au descris-o într-un studiu publicat la începutul anului în revista Science Advances.

Animalul prădător a existat la începutul perioadei cambriene (în urmă cu 541 milioane - 485,4 milioane de ani) și avea un rând de aripioare care îi flancau fiecare parte a corpului și o pereche de antene lungi. Putea ajunge să aibă o lungime de până la 30 de centimetri, ceea ce îl făcea unul dintre cele mai mari animale înotătoare din perioada sa, potrivit studiului.

„Timorebestia erau giganți ai vremurilor lor și ar fi fost aproape de vârful lanțului trofic", a declarat Jakob Vinther, paleontolog la Universitatea Bristol din Anglia, într-un comunicat. „Acest lucru îl face echivalent ca importanță cu unele dintre carnivorele de top din oceanele moderne, cum ar fi rechinii și focile”.

Descoperite în sedimentele cunoscute sub numele de formațiunea Sirius Passet din Groenlanda, unele dintre mostrele de Timorebestia au fost atât de bine conservate încât oamenii de știință au putut analiza sistemele digestive ale viermilor pentru a determina ce mâncau aceste carnivore atunci când au murit. Cele mai multe dintre prăzile prezente în intestinele viermilor erau artropode cambriene marine cunoscute sub numele de Isoxys. cercetătorii au descoperit chiar un vierme fosil cu un Isoxys încă în regiunea maxilarului.

Fosilele au fost supuse unui tratament cu un fascicul de electroni, iar oamenii de știință au dezvăluit un centru nervos de pe burta lor, cunoscut sub numele de ganglion ventral. Prezența acestui fascicul nervos, care probabil a ajutat viermii să-și controleze mușchii locomotori, este unică pentru un grup viu de viermi marini minusculi cunoscuți sub numele de viermi săgeată, sau chaetognaths. Acest lucru arată că T. koprii sunt rude îndepărtate ale viermilor săgeată din zilele noastre, au scris autorii studiului.

Sursa foto: Live Science/Bob Nicholls/@BobNichollsArt

Share articol: