Cel mai mare telescop solar din lume a publicat prima sa fotografie, care surprinde o pată uriașă formată pe suprafața Soarelui.
Uriașa pată solară are un diametru de peste 16.000 de kilometri, astfel încât ar putea include în interiorul său planeta noastră, care are un diametru de numai 12.742 kilometri.
Imaginea a fost realizată de telescopul Daniel K. Inouye, construit recent în Hawaii și surprinde o pată solară în care temperatura este de peste 4.000 de grade Celsius.
Această primă fotografie realizată de telescopul solar are o rezoluție deosebită, astfel încât poate surprinde structuri magnetice de pe suprafața Soarelui care au numai 20 de kilometri, prin urmare sunt foarte mici și greu de observat.
Petele solare sunt fenomene naturale care apar pe suprafața stelei noastre atunci când câmpul magnetic este mai puternic în anumite zone și împiedică ieșirea la suprafață a căldurii din interior.
Astfel, se formează regiuni mai reci, care se văd asemeni unor pete mai închise la culoare.
Soarele nostru și-a atins minimum de activitate din ciclul solar trecut în decembrie 2019, iar atunci a început un nou ciclu solar, care va dura 11 ani și va atinge punctul maxim în 2025.
Petele solare sunt mai numeroase în perioadele de activitate mai intensă a Soarelui. Telescopul solar Daniel K. Inouye are ca scop monitorizarea activității stelei noastre, prin urmare va surprinde multe alte fotografii impresionante, cum este aceasta.
Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: