Tehnologia prin care se exploateaza "pungile" cu gaz aflate intre roci a fost considerata inofensiva din punct de vedere seismic de catre cercetatorii unui institut energetic din Durham, Regatul Unit.
Pomparea cu presiune mare a apei si a chimicalelor pentru eliberarea gazelor "prinse" intre roci nu afecteaza catusi de putin activitatea seismica, desi mai multe organizatii ecologiste sustin contrariul. Noua cercetare este rezultatul studierii a sute de mii de operatiuni de extractie a gazului metan.
Fracking-ul (fracturarea hidraulica) nu are nicio legatura cu activitatea seismica. Niciunul dintre cazurile studiate nu a demonstrat ca ar avea.
Profesorul Richard Davies de la Durham University's Energy Institute isi sustine declaratia prin faptul ca oricat de mare ar fi cantitatea de energie stransa dupa o asemenea operatiune, ea nu este mai mare si mai periculoasa decat cea rezultata de impactul picioarelor unui om cu solul dupa ce acesta a sarit de pe o scara.
Marea Britanie a oprit fracturarea hidraulica dupa cateva teste din 2011 care au fost relationate cu doua mici cutremure (de 2,3 grade pe scara Richter) care au avut la Blackpool. Operatiunile ar urma sa se reia incepand cu luna decembrie a acestui an.