Un reactor pe bază de fuziune nucleară, care poate produce mai multă energia decât consumă, ar putea fi gata în anul 2025.
Performanța ar fi una de adevărat deosebită, pentru că ar face disponibile surse de energie curată, care nu poluează.
Fuziunea nucleară presupune unirea a doi nuclei de atomi, care vor da astfel naștere unor atomi ai unor elemente mai grele.
Masa atomilor care se formează este mai mică decât masa atomilor care au luat parte la crearea lor și astfel apare un surplus de masă, care este transformată în energie, obținându-se o cantitate foarte mare de lumină și căldură.
Fuziunea nucleară este fenomenul întâlnit în interiorul stelelor, unde gravitația lor puternică determină fuzionarea atomilor de hidrogen în atomi de heliu.
Însă, pentru ca fuziunea să fie posibilă în interiorul unui reactor, este nevoie de o cantitate uriașă de energie, care poate fi obținută numai la temperaturi extreme - de aproximativ 100 de milioane de grade Celsius.
Pentru ca fuziunea să devină realitate cât mai curând, este necesar un reactor mai performant, diferit de tipul folosit în prezent, numit tokamak.
Noul tip de reactor, care este încă experimental, se numește SPARC și a fost conceput de cercetătorii de la MIT și compania Commonwealth Fusion Systems, scrie Live Science.
Acesta ar putea fi primul reactor care să obțină „plasmă incandescentă”, în care procesul de fuziune se întreține singur, fără să fie nevoie de adăugarea unei energii suplimentare, din exterior.
Proiectul SPARC a fost lansat în 2018, iar construcția reactorului va începe anul viitor. Dacă totul decurge conform planurilor, reactorul va începe să funcționeze în 2025.
În comparație, cel mai mare proiect de fuziune nucleară din prezent, ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) este programat să înceapă să funcționeze abia în 2035.
Reactorul SPARC va funcționa cu magneți foarte puternici, care rețin în interior plasma fierbinte. Astfel, va putea produce de 10 ori mai multă energie decât va consuma. Potrivit estimărilor, SPARC ar putea genera între 250 - 1.000 megawatts de electricitate.
Căldura generată de fuziune va produce abur fierbinte, care va pune în mișcare o turbină și un generator electric, exact cum se întâmplă acum în centralele cu combustibili fosili care produc electricitate.
Avantajele fuziunii nucleare sunt numeroase. Noua tehnologie nu afectează mediul, pentru că nu generează în atmosferă dioxid de carbon și nici alte substanțe toxice.
În plus, combustibilul necesar pentru fuziune - hidrogenul - se găsește pretutindeni și poate asigura energia necesară pentru civilizația umană timp de milioane de ani.
Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: