Dimensiunea creierului uman poate crește treptat în timp, iar acest lucru ar putea reduce riscul de demență la generațiile mai tinere, potrivit unor noi cercetări.

Studiul a realizat imagini ale creierului a peste 3.000 de americani, cu vârste cuprinse între 55 și 65 de ani, și a constatat că cei născuți în anii 1970 au un volum total al creierului cu 6,6% mai mare decât cei născuți în anii 1930.

Membrii generației X au avut, de asemenea, un volum de materie albă cu aproape 8% mai mare și un volum de suprafață de materie cenușie cu aproape 15% mai mare decât membrii generației anterioare.

O parte specifică a creierului, numită hipocamp, care joacă un rol major în procesele de memorie și învățare, s-a extins cu 5,7% în volum de-a lungul generațiilor succesive studiate.

Acest lucru s-a dovedit a fi adevărat chiar și după ce s-au luat în considerare alți factori care ar putea influența evoluția, cum ar fi înălțimea, vârsta și sexul.

„Deceniul în care se naște cineva pare să influențeze dimensiunea creierului și, potențial, sănătatea neurologică pe termen lung”, au arătat oamenii de știință citați de Science Alert. „Genetica joacă un rol major în determinarea dimensiunii creierului, dar descoperirile noastre indică faptul că influențe externe – cum ar fi sănătatea, factorii sociali, culturali și educaționali – pot juca, de asemenea, un rol important”.

Astăzi, demența afectează zeci de milioane de oameni la nivel global și, pe măsură ce îmbătrânirea populației lumii crește, diagnosticele referitoare la această boală s-ar putea tripla în următoarele trei decenii. Totuși, există și speranță: în ultimele trei decenii, incidența demenței în SUA și Europa a scăzut cu aproximativ 13% la fiecare zece ani.

Riscul absolut de demență pare să scadă pentru generațiile mai tinere, posibil datorită stilului de viață mai sănătos.

Pentru a vedea dacă dimensiunea creierului ar putea explica incidența mai scăzută a demenței la generațiile tinere, cercetătorii au folosit date culese de Framingham Heart Study, care a urmărit starea de sănătate a americanilor născuți între 1930 și 1980. Când participanții aveau vârste cuprinse între 55 și 65 de ani, adică între 1999 și 2019, au fost supuși unor investigații de imagistică prin rezonanță magnetică a creierului. Datele respective au fost puse la dispoziția specialiștilor abia în octombrie 2023. Astfel, rezultatele au arătat că generațiile mai tinere au volume mai mari ale creierului, atât la nivel global, cât și la nivel regional.

Echipa nu i-a comparat doar pe cei născuți în anii 1930 cu anii 1970. Ei au repetat analiza și în rândul a 1.145 de adulți de vârstă similară care s-au născut și în anii 1940 și 1950.

Încă o dată, descoperirile lor au revelat o creștere constantă și consistentă a volumului creierului de la un deceniu la altul - un efect despre care cercetătorii spun că este „mic pentru individ, dar probabil substanțial la nivelul populației”.

„O structură mai mare a creierului reprezintă o rezervă mai mare a creierului și poate amortiza efectele târzii ale bolilor cerebrale legate de vârstă, cum ar fi Alzheimer și demența asociată”.

Oamenii de știință, însă, nu sunt întotdeauna de acord cu privire la ideea că volumul creierului este un criteriu adecvat pentru a cerceta rezerva cerebrală. Unele studii nu au reușit să arate vreo asociere între performanța memoriei și volumul creierului.

La urma urmei, dimensiunea nu este totul când vine vorba de funcția creierului. Aceasta nu te face neapărat mai inteligent, dar ar putea oferi un bun tampon pentru deteriorarea care vine odată cu vârsta.

Exercițiile regulate, de exemplu, sunt legate de un volum mai mare al creierului în regiunile de memorie și de învățare. În timp ce dieta proastă, consumul de alcool și izolarea socială par să aibă efectul invers.

Share articol: