Cercetatorii au inventat holograme interactive, care pot fi atinse cu mana.
O echipa de cercetatori japonezi de la Digital Nature Group a folosit lasere ultrarapide, oglinzi si camere pentru a da nastere unor imagini tridimensionale interactive.
Hologramele realizate astfel sunt foarte mici, formate din puncte minuscule de lumina, dar sunt deosebite, pentru ca pot fi atinse cu degetul si reactioneaza in timp real, scrie publicatia Popular Science.
Aceste puncte de lumina care formeaza hologramele se numesc voxeli, iar imaginile obtinute au rezolutii de pana la 200.000 de puncte pe secunda. Voxelii sunt puncte de lumina emise de plasma creata atunci cand energia localizata a laserului ionizeaza aerul.
Hologramele pot fi atinse in siguranta, iar perceptia celor care au experimentat acest lucru difera. Unii spun ca holograma se simte ca un mic soc electrostatic, altii ca este ca si cand ai atinge un smirghel.
Nu exista risc de ardere la contactul cu aceste imagini, deoarece razele emise de laser actioneaza un timp foarte scurt, au pulsatii cu o durata intre 50 de milisecunde si o secunda, astfel incat nu au timp sa arda pielea.
Pentru ca laserele folosite au o viteza foarte mare, holograma rezultata poate reactiona in timp real, dand astfel nastere unor imagini impresionante, cum ar fi o inima care se sparge atunci cand este atinsa.
Echipa de cercetatori, condusa de Yoichi Ochiai, spera ca in curand sa poata realiza holograme interactive mult mai mari.