Deși există de ceva timp, hologramele nu puteau oferi până acum și senzații tactile, asemeni unui holodeck din seria „Star Trek”.

Recent, cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au reușit să ducă la un alt nivel hologramele, oferind utilizatorilor și senzația de atingere.

Astfel, cu ajutorul unei tehnologii noi, numite aerohaptics, bazată pe jeturi de aer, oamenii pot simți când ating diferite obiecte din mediul virtual.

Senzația de atingere este percepută la nivelul degetelor, palmelor și încheieturii mâini. Practic, dacă utilizatorul va strânge mâna unui coleg care este de fapt doar o proiecție holografică, va simți că îl atinge cu adevărat.

Secretul noii tehnologii constă în sincronizarea imaginii de bună calitate cu o direcție bine controlată a jeturilor de aer.

În acest fel, utilizatorul nu mai are nevoie de mănuși inteligente care să simuleze atingerea, astfel încât senzația este percepută mai intens și mai natural.

Holograma concepută de cercetători este realizată printr-o tehnică foarte simplă, inventată în secolul al XIX-lea, bazată de oglinzi și sticlă. Cu ajutorul unui sistem ingenios, obiectele bidimensionale apar că plutesc în spațiu, devenind astfel tridimensionale.

Computerul folosit pentru a realiza această grafică folosește un soft numit Unity Game Engine, utilizat frecvent în jocuri video.

Un senzor special urmărește mișcările mâinii utilizatorului care vrea să atingă diferite obiecte virtuale, iar computerul trimite jetul de aer spre mâna acestuia, în direcția și la intensitatea potrivite, pentru a lăsa impresia de atingere.

Unul dintre cele mai reușite proiecte ale echipei este o minge holografică de baschet, pe care utilizatorul o simte sărind, lovindu-i palma și rostogolindu-se.

Pe viitor, noua tehnologie ar putea fi îmbunătățită și mai mult, astfel încât utilizatorii să poată percepe și diferite mirosuri.
 

Share articol: