Realitatea începe să se apropie din ce în ce mai mult de producțiile SF.
Hologramele sunt deja utilizate în diverse moduri - în sistemul medical, educație, artă, securitate și apărare. Oamenii de știință continuă să dezvolte procesoare digitale moderne și tehnologii de detectare a mișcării pentru a crea mai multe tipuri diferite de holograme care ar putea schimba modul în care interacționăm.
O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Glasgow a reușit să dezvolte un sistem de holograme ale oamenilor care utilizează „sistemul aerohaptic", creând senzații de atingere cu ajutorul curenților de aer. Aceștia oferă o senzație unică de atingere pe degetele, mâinile și încheieturile oamenilor, la interacțiunea cu o hologramă.
În timp, acest sistem ar putea fi dezvoltat pentru a le permite oamenilor să se vadă cu un avatar virtual al unui coleg din cealaltă parte a lumii și chiar să poată să-i strângă mâna. Sistemul ar putea reprezenta primul pas către construirea unui fel de holopunte.
Pentru a crea această senzație de atingere, au fost utilizate piese accesibile, disponibile în comerț, iar grafica generată pe calculator a fost sincronizată cu o serie de curenți de aer atent direcționați și controlați. Sistemul folosește grafică ce oferă iluzia unei imagini virtuale 3D, utilizează sticlă și oglinzi pentru a face ca o imagine bidimensională să pară că plutește în spațiu, fără a fi nevoie de niciun echipament suplimentar. Iar feedback-ul haptic este generat doar folosind aer.
Oglinzile sunt dispuse în formă de piramidă cu o latură deschisă. Utilizatorii își trec mâinile prin partea deschisă și interacționează cu obiecte generate de calculator care par să plutească în spațiul liber din interiorul piramidei. Obiectele grafice sunt generate și controlate de un program software numit Unity Game Engine, care este adesea folosit pentru a crea obiecte și lumi 3D în jocurile video.
Chiar sub această piramidă se află un senzor care urmărește mișcările mâinilor și ale degetelor utilizatorilor și o singură duză de aer, care direcționează curenți de aer către aceștia pentru a crea senzații complexe de atingere.
Cercetătorii se gândesc deja la noi funcții pe care să le adauge hologramelor și își doresc ca, în curând, să poată modifica temperatura fluxului de aer pentru a le permite utilizatorilor să simtă suprafețele calde sau reci, dar și să ofere posibilitatea de a adăuga mirosuri la curenții de aer, aprofundând astfel iluzia obiectelor virtuale, permițând utilizatorilor să le miroasă și să le atingă.
Pe măsură ce sistemul se extinde și se dezvoltă, acesta își va găsi, cel mai probabil, utilizări într-o gamă largă de sectoare. Oferirea unor experiențe de gaming și mai imersive, fără echipamente greoaie, este una evidentă, dar ar putea permite, de asemenea, teleconferințe mai convingătoare.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: