Una dintre cele mai mari ambitii ale umanitatii ar putea fi realizata in urmatorii 10 ani. Costurile sunt uriase, dar si rezultatul final ar putea fi pe masura.
Peste 200 de oameni de stiinta din 80 de organizatii diferite vor lucra in urmatorii 10 ani la "Human Brain Project", adica incercarea celor mai stralucite minti din lume de a copia creierul uman intr-un supercomputer ce va costa 1.6 miliarde de dolari, scrie publicatia americana The Inquisitr.
Provocarea oamenilor de stiinta din toate domeniile este de a copia intr-o harta digitala cele peste 100 de miliarde de conexiuni ale neuronilor, reprezentand toate emotiile, gandurile si chiar constiinta noastra.
Supercomputerul va simula astfel la o scara uriasa toate functiile creierului uman, proiectul fiind deja poreclit "un CERN al creierului".
Proiectul, conceput si sustinut de Comisia Europeana, va avea sediul in Lausanne, in Elvetia si va deveni piatra de temelie pentru construirea unor noi platforme de Neuro-Robotica si "Computerizare Neuromorfica". La finalul proiectului, toate datele colectate vor fi folosite pentru a construi roboti ce vor avea la baza arhitectura creierului uman.
Planul specialistilor este de a reproduce creierul uman, piesa cu piesa, intr-un calculator urias, laureatul la premiul Nobel, suedezul Torsten Wiesel declarand: "Prin sustinerea Comisiei Europene pentru acest proiect, vom face un pas urias in fata in intelegerea functiilor creierului. HBP (Human Brain Project) va deveni o locomotiva in dezvoltarea noilor tehnologii ale viitorului, pe care cercetatorii sunt gata sa le foloseasca."
Chiar daca oamenii de stiinta sunt constienti ca nu va exista posibilitatea de a construi la perfectiune creierul uman, exista sansa de a descoperi metode mult mai avansate de a trata boli precum Alzheimer si Parkinson.