După ce a trecut pe lângă această lună a lui Jupiter, numită Io, pe 3 februarie, sonda spațială Juno a NASA a transmis unele dintre cele mai apropiate imagini de până acum care surprind această lume unică. 

Sonda spațială de mare adâncime a agenției s-a apropiat la doar 1.500 de kilometri de Io. Astronomii speră că aceste observații mult așteptate vor răspunde la întrebări fundamentale despre această lună misterioasă și plină de lavă.

„Zborurile sunt concepute pentru a oferi noi informații despre modul în care arată relieful vulcanic al lui Io și despre posibila existență a unui ocean global de magmă sub terenul stâncos și muntos de la suprafața lui Io", au scris operatorii misiunii după ce au primit primele imagini.

Io are pe surpafața sa sute de vulcani, dintre care mulți sunt activi și suficient de fierbinți pentru ca Juno să detecteze căldura lor pe suprafața lunii. Unii dintre vulcanii proeminenți, asemănători unor movile, sunt ușor de observat în imaginile surprinse, la fel ca și zonele mai întunecate în care lava ar fi putut curge ceva mai recent.

Acestea sunt cele mai apropiate imagini ale lui Io realizate în peste două decenii. Această lume este acoperită de vulcani în erupție, deoarece este „blocată” neîncetat într-un război între obiectele din apropiere, inclusiv colosul Jupiter. „Nu numai că cea mai mare planetă din sistemul solar o influențează constant din punct de vedere gravitațional, dar la fel acționează li lunile Europa și Ganymede, a arătat NASA într-un comunicat de presă. „Rezultatul este că Io este o planetă asupra căreia acționează continuu o multitudine de forțe, acțiuni care determină crearea lavei ce se vede erupând din numeroșii săi vulcani".

În ultimele luni, nava Juno a observat semne clare de activitate pe Io și, cel mai probabil, ne așteaptă și alte imagini și informații surprinzătoare despre această planetă atât de specială. 

Share articol: