Găurile negre „stau la pândă” până când o stea trece pe lângă ele, moment în caare gravitația găurii negre o sfâșie violent și îi devorează cu ușurință conținutul, în timp ce emite radiații intense.
Astronomii care folosesc telescopul spațial Hubble al NASA au înregistrat în detaliu ultimele momente ale unei stele, în timp ce aceasta este devorată de o gaură neagră.
Hubble nu poate fotografia de foarte aproape haosul provocat de evenimentul denumit de astronomi AT2022dsb, deoarece steaua măcinată se află la aproape 300 de milioane de ani lumină distanță, în centrul galaxiei ESO 583-G004. Însă oamenii de știință au folosit puternica sensibilitate cu unde ultraviolete a lui Hubble pentru a studia lumina provenită de la steaua înghițită.
Aproximativ 100 de astfel de evenimente au fost detectate de astronomi cu ajutorul diferitelor telescoape. NASA a anunțat recent că mai multe dintre observatoarele sale spațiale au observat un alt fenomen asemănător produs jurul găurilor negre, la 1 martie 2021, iar acesta s-a petrecut într-o altă galaxie. Spre deosebire de observațiile Hubble, datele au fost colectate în raze X de la o coroană extrem de fierbinte care s-a format în jurul găurii negre, după ce steaua fusese deja sfâșiată.
„Cu toate acestea, există încă foarte puține evenimente de acest tip care sunt observate în lumină ultravioletă, având în vedere timpul de observare. Acest lucru este cu adevărat regretabil, deoarece există o mulțime de informații pe care le putem obține", a declarat Emily Engelthaler de la Centrul pentru Astrofizică | Harvard & Smithsonian (CfA) din Cambridge, Massachusetts. Acum, însă, această coliziune energetică a fost suficient de aproape de Pământ și suficient de luminoasă pentru ca astronomii de la Hubble să poată să o țină sub observație pentru o perioadă mai lungă decât în mod normal.
„În mod obișnuit, aceste evenimente sunt greu de observat. Obții poate câteva observații la început, când totul este foarte strălucitor. Programul nostru este diferit prin faptul că este conceput pentru a observa câteva evenimente pe parcursul unui an, pentru a vedea ce se întâmplă", a declarat Peter Maksym de la CfA. Datele spectroscopice Hubble sunt interpretate ca provenind de la o zonă foarte strălucitoare, fierbinte, în formă de gogoașă, care este de mărimea sistemului solar și se învârte în jurul unei găuri negre din mijloc.
Rezultatele au fost prezentate la cea de-a 241-a reuniune a Societății Astronomice Americane din Seattle, Washington, a informat NASA.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: