Cercetătorii americani au surprins recent imagini cu un sistem planetar care se află în acest moment în proces de formare.
Steaua în jurul căreia gravitează planetele este LkCa 15, are o structură asemănătoare Soarelui și se află la 473 de ani lumină de Terra.
Ceea ce i-a surprins pe oamenii de știință este absența a trei planete pe care le descoperiseră anterior, scriu jurnaliștii de la Science Alert. Constatarea nu este, însă, neapărat o veste proastă și nici nu înseamnă că nu se mai formează alte tipuri de corpuri cerești.
Tehnica prin care au fost surprinse fotografiile dovedește o rafinare a metodelor de cercetare care ar putea permite, în viitor, detectarea mai facilă a planetelor aflate în formare și o mai bună înțelegere a procesului, per ansamblu.
Știm că, atunci când apar, astrele au forma unui disc de praf, pietre și gaze care descrie o mișcare de rotație. În general, „nașterea” lor are loc atunci când particulele din interiorul discului interacționează unele cu altele, crescând din ce în ce mai mult, consolidându-și gravitația și adunând materie din spațiu.
Și, într-adevăr, astronomii au reușit în trecut să surprindă imagini uimitoare cu discuri protoplanetare și au dovedit că, în traseul lor, acestea „își curăță” orbita.
În plus, oamenii de știință au crezut inițial că au descoperit dovezi ale faptului că trei planete numite generic „Super-Jupiter” orbitează în jurul LkCa 15, într-un sistem asemănător celui solar în care ne situăm.
Acum, însă, folosind telescopul Subaru, o echipă internațională a stabilit că lumina planetară atribuită acestora provenea, de fapt, de la sursa asemănătoare Soarelui. Diferența a făcut-o tehnologia folosită, camere cu infraroșu și lentile speciale atașate telescopului.
Concluzia la care s-a ajuns a fost, așadar, aceea că majoritatea luminii din jurul LkCa 15 vine dinspre secțiunea în formă de disc aflată în apropierea sa. Dar asta nu înseamnă că nu există planete deloc. Cercetătorii cred că acestea sunt, totuși, ceva mai mici și mai greu de detectat.
„Planetele din acest mini-sistem ar putea fi mult mai asemănătoare cu cele din Sistemul nostru Solar”, au precizat aceștia, explicând că înțelegerea procesului lor de formare ne-ar putea ajuta să cunoaștem mai bine structura Pământului.
Sursa foto: Science Alert/NASA/JPL-Caltech; Science Alert/Keck Observatory