Imaginile surprinse de pe ISS sunt mereu foarte spectaculoase.
Ager Pres / Un spectacol obisnuit pentru locuitorii zonelor nordice, aurora boreala este un eveniment cu totul special pentru cei care o vad pentru prima oara. Astronautul Scott Kelly, aflat pe Statia Spatiala Internationala (ISS), a filmat aurora boreala din spatiu, oferind tuturor o perspectiva rara asupra acestui fenomen de care s-au bucurat pana acum doar foarte putini norocosi, conform unui material publicat de Huffington Post.
Scott Kelly este astronaut al NASA si se afla intr-o misiune de un an la bordul ISS.
Aurora boreala, sau luminile nordului, este un fenomen vizibil de obicei doar in apropierea Polului Nord. Aurora filmata luni noaptea de Kelly s-a extins insa mult inspre sud, deasupra Americii, si a fost neobisnuit de stralucitoare, in conditiile in care furtuna solara care a declansat acest fenomen a fost neobisnuit de intensa, fiind clasificata drept "severa" de Administratia Nationala americana pentru Oceane si Atmosfera (National Oceanic and Atmospheric Administration - NOAA).
Fenomenul de aurora polara nu este exclusiv terestru, fiind observat si pe alte planete din sistemul solar, precum Jupiter, Saturn, Marte sau Venus. Aurora polara terestra e provocata de ciocnirea unor particule incarcate electric (de exemplu electroni) din magnetosfera cu atomi din straturile superioare ale atmosferei terestre, aflate la altitudini de peste 80 km, sub incidenta vantului solar.
Planeta noastra este atinsa permanent de vantul solar, un flux rarefiat de plasma calda (gaz de electroni liberi si cationi) emis de Soare in toate directiile, ca rezultat al temperaturii inalte a coronei solare, atmosfera stelei. Pe durata furtunilor magnetice, fluxurile pot fi mai puternice iar fenomenele de aurora boreala sau australa sunt cu atat mai spectaculoase.
Un alt clip superb de pe ISS a fost realizat cu ajutorul a 100GB de poze din spatiu ce au alcatuit time-lapse 4K!