Oamenii de știință aflați la bordul unui avion al NASA au descoperit deasupra Groenlandei un peisaj îngrijorător.

Deși încă nu este sezonul verii, cercetătorii au putut observa banchiza de gheață care se topește accelerat și adevărate râuri care își făceau loc printre iceberguri.

Echipa era într-o misiune de analizare a schimbărilor în ceea ce privește masivele polare, al cărei punct central este Groenlanda, regiune care se află în pericol și care se topește mai repede decât oricare alta de peste 20 de ani.
 


În înregistrare se pot vedea clar formațiuni care arată ca niște lacuri care au apărut, bineînțeles, ca urmare a topirii premature a gheții.

Chiar dacă priveliștea nu este una fără precedent, aceste „iazuri” apar, în general, la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie. În această primăvară, însă, temperaturile anormal de mari au făcut diferența, arată Joe MacGregor, managerul de proiect al Operațiunii IceBridge, citat de Mashable. El precizează că acum în Groenlanda este mult prea cald față de normalul perioadei.
 


De fapt, gradele din termometre au crescut pe întreaga porțiune înghețată a Terrei, care adăpostește blocuri de gheață de aproape trei ori mai mari decât mărimea statului Texas. Oficial, încălzirea accelerată nu mai este nicio noutate, zonele polare încălzindu-se mai rapid decât oricare altă regiune de pe Pământ.

Topirea prematură a ghețurilor în acest an nu face decât să accelereze tendința. Lacurile formate au o culoare mult mai închisă decât gheața, așa că absorb lumina soarelui, în loc să o respingă. Iar asta duce la o supraîncălzire a Planetei, la modul general, atrag atenția cercetătorii.

Foto: NASA

Share articol: