Oamenii de știință au realizat un experiment inovator pentru a vedea dacă ultrasunetele pot fi folosite într-o zi pentru a imprima implanturi 3D direct în interiorul corpului nostru.
Un studiu recent a combinat proprietățile unice ale ultrasunetelor și imprimării 3D pentru a repara țesuturile deteriorate. În centrul tehnologiei se află un amestec de substanțe chimice care se transformă în gel, ca răspuns la undele sonice - un amestec denumit de cercetători „sono-ink".
În cadrul unui test, echipa a imprimat 3D o formă osoasă în interiorul unei bucăți mari de burtă de porc, ultrasunetele penetrând cu ușurință straturile de piele și țesut gras. Tehnologia a realizat, de asemenea, structuri asemănătoare unui stup în interiorul ficatului de porc și în rinichi.
Medicii ar putea într-o zi să folosească ultrasunetele și tehnologia sono-ink pentru a repara direct organele deteriorate din interiorul corpului, ca alternativă la intervențiile chirurgicale invazive.
Ca dovadă a conceptului, echipa a folosit sono-ink pentru a repara o regiune ruptă a unei inimi de capră. După câteva acțiuni cu ultrasunete, structura rezultată s-a transformat într-un gel și s-a integrat perfect cu țesutul cardiac din jur, devenind un bandaj biocompatibil și extensibil.
Tehnologia oferă o modalitate de a converti operațiile deschise în tratamente mai puțin invazive. De asemenea, ar putea fi folosită pentru a imprima interfețe corp-mașinărie care răspund la ultrasunete, pentru a realiza electronice flexibile pentru leziuni cardiace sau pentru a livra eficient medicamente anticancer direct la sursă după o intervenție chirurgicală, pentru a limita efectele secundare.
„Suntem încă departe de a aduce acest instrument în stadiul de utilizare clinică, dar aceste teste au reafirmat potențialul acestei tehnologii", au declarat cercetătorii. „Suntem foarte entuziasmați să vedem unde poate ajunge mai departe".