Tehnologia este într-un proces foarte rapid de evoluție, iar lumea de peste 50 de ani nu va mai semăna cu cea pe care o vedem astăzi. 

Jurnaliștii de la Business Insider au discutat cu experți în domeniul tehnologiei, pentru a afla felul în care cred ei că va arăta acest domeniu în următoarele decenii. Astfel, Brian Wong, CEO și co-fondator Kiip, explică faptul că, în 50 de ani, un concept definitoriu va fi acela de „proximitate a tehnologiei”, adică felul în care acesta devine tot mai mult parte integrantă a corpurilor umane.

În acest moment ideea se reduce majoritar la dispozitivele pe care la folosim și, în general, la implementarea unor dispozitive auxiliare în exteriorul corpului uman. Dar în viitor tehnologia va ajunge tot mai frecvent în organism - în urechi, în stomac, în globul ocular, ba chiar și în creierul uman.

La rândul său, Mahadev Satyanarayanan, cadru universitar la Carnegie Mellon, detaliază faptul că multe aplicații pe care astăzi le realizăm fără asistență vor fi, de fapt, operațiuni asistate. Astfel, un chirurg sau o asistentă dintr-un spital care lucrează la îngrijirea unui pacient va avea un „înger” pe umărul său, care îl va supraveghea și îi va oferi îndrumări utile atunci când poate că a făcut sau este pe cale să facă o greșeală.

Tehnologia își va face simțită prezența și la nivelul mobilității. Dirk Wisselmann, inginer la BMW Group, susține că peste 50 de ani omenirea va vedea o mobilitate foarte diversă. Vom avea mașini autonome, care vor co-exista, însă, cu cele care se conduc manual, iar acestea din urmă vor deveni tot mai sigure.

În final, nimeni nu știe cum va arăta lumea peste 50 de ani. Există scenarii în care lumea este fantastică, omenirea a eradicat sărăcia, trăim cu toții într-o situație armonioasă, avem tehnologia la îndemână oricând. Dar există și alte proiecții în care dezvoltarea tehnologiei ar putea duce la șomaj pe scară largă și ar putea face ca oamenii să fie dependenți de mașinile și dispozitivele lor.

Ceea ce ne asigură specialiștii, însă, este faptul că, cel mai probabil, nu va exista o entitate AI super-inteligentă care să preia controlul asupra oamenilor, ci mai degrabă vor fi interfețe creier-mașină care ne vor permite nouă, oamenilor, să combinăm inteligența orizontală caracteristică speciei noastre și capacitățile de execuție verticală ale inteligenței artificiale. 

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: