Sistemul nostru solar s-a format foarte rapid, arată un nou studiu.
Prin analizarea unor izotopi proveniți de la meteoriți vechi de un miliard de ani, oamenii de știință de la Lawrence Livemore National Laboratory au determinat faptul că Soarele și sistemul nostru solar s-au format în mai puțin de 200.000 de ani. Pentru comparație, homo sapiens se află pe Terra de cel puțin 300.000 de ani.
Până acum, cercetătorii estimau că durata de formare a sistemului nostru solar este undeva aproape de două milioane de ani. Acesta a apărut acum 4,5 miliarde de ani, în urma dezintegrării unui nor foarte dens de gaz interstelar și praf. Astrofizicienii sunt de părere că evenimentul s-a produs din cauza unei supernove care a explodat.
Procesul este evaluat ca fiind unul foarte rapid, iar asta în urma analizării izotopilor de molibden găsiți în meteoriții bogați în structuri de calciu-aluminiu, adică cele mai vechi combinații solide din sistemul solar. Concret, se pare că perioada de formare a sistemului solar variază între 40.000 și 200.000 de ani.
Mai mult, configurația planetelor din sistemul nostru solar este foarte atipică, iar oamenii de știință încearcă de mult timp să o explice. Concluzia, una destul de incitantă, este aceea că orbitele planetelor gigantice de gheață – Uranus și Neptun – a fost influențată de forța gravitațională a unei alte planete misterioase, un astru de gheață gigantic ce a existat, la un moment dat, între cele două.
_________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: