Povestea referitoare la cum a început viața pe Pământ este una pe care oamenii de știință sunt dornici să o afle. Este posibil ca cercetătorii să fi descoperit un detaliu important în deslușirea acestei aventuri: o explicație a modului în care bulele de grăsime au ajuns să formeze membranele primelor celule.

O parte cheie a noilor descoperiri, făcute de o echipă de la Institutul de Cercetare Scripps din California, se referă la faptul că un proces chimic numit fosforilare s-ar putea să fi avut loc mai devreme decât se credea anterior.

Acest proces adaugă grupuri de atomi care includ fosfor la o moleculă, aducând funcții suplimentare - funcții care pot transforma colecții sferice de grăsimi numite protocelule în versiuni mai avansate ale lor, capabile să fie mai versatile, mai stabile și mai active din punct de vedere chimic, arată jurnaliștii de la Science Alert.

Se crede că aceste protocelule au fost elemente vitale pentru biochimia de acum mai bine de 3,5 miliarde de ani, probabil ieșind din izvoarele termale de sub ocean în drumul lor către evoluția unor structuri biologice mai complexe.

Cercetătorii au emis ipoteza că, deoarece procesul este atât de răspândit în funcțiile biologice ale corpului, fosforilarea ar fi trebuit să fie implicată în stadiile incipiente ale formării protocelulelor. Replicând în laborator condițiile care se potrivesc cu primele zile ale existenței Pământului, echipa a combinat substanțe chimice precum acizii grași și glicerolul pentru a încerca să creeze structuri mai complexe, asemănătoare cu bulele similare cu protocelulele care facilitează procesele celulare.

Cu unele modificări ale temperaturii și acidității, cercetătorii au reușit să obțină reacțiile chimice pe care le căutau, demonstrând că fosforilarea ar fi putut fi implicată, pe măsură ce protocelulele s-au dezvoltat în lumea noastră primordială.

Echipa o descrie ca fiind o „cale plauzibilă” pentru crearea fosfolipidelor, tipul mai complex de membrană veziculară. Cu toate acestea, mai sunt multe studii de făcut înainte de a putea fi siguri despre cum a apărut viața pe Pământ. Oamenii de știință continuă să facă descoperiri despre ceea ce s-a întâmplat imediat după formarea Pământului și totul joacă un rol extrem de important în investigațiile noastre asupra posibilei existențe a vieții pe alte planete.

Share articol: