Un nou semnal radio din spațiul cosmic ne pune la încercare înțelegerea acestor fenomene misterioase.

Nu numai că această nouă explozie radio rapidă, denumită FRB 20191221A, este un alt semnal care se repetă extrem de rar, dar nici măcar nu este atât de rapidă: undele radio recepționate în spațiul intergalactic au o durată de trei secunde, de aproximativ 1.000 de ori mai lungă decât media.

Cu toate acestea, explozii de radiații de intensitate mai mare apar la fiecare 0,2 secunde în această fereastră de trei secunde - ceva ce nu a mai fost văzut până acum într-o explozie radio rapidă.

Oamenii de știință au știut imediat că au dat de ceva foarte ciudat: „Nu numai că a fost foarte lung, durând aproximativ trei secunde, dar au existat vârfuri periodice care au fost remarcabil de precise, emițând la fiecare fracțiune de secundă un sunet ca o bătaie de inimă. Este pentru prima dată când semnalul în sine este periodic”, au transmis specialiștii.

Exploziile radio rapide reprezintă unul dintre cele mai fascinante mistere cosmice actuale. Acestea sunt explozii extrem de puternice de radiații în lungimi de undă radio care izbucnesc din spațiul intergalactic într-un interval de timp foarte scurt - de obicei, cu o durată de milisecunde. În acest scurt interval de timp, explozia emite o cantitate de energie de 500 de milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Cele mai multe explozii radio rapide apar o singură dată, sunt imposibil de prezis, iar pentru a detecta una trebuie doar să sperăm că se produce atunci când avem un radiotelescop îndreptat în direcția potrivită.

Mult mai rar, se întâmplă să fie recepționate semnale repetate dintr-un singur punct de pe cer. Acestea sunt exploziile radio rapide repetate și pot varia în intensitate, lungime de undă, polarizare și dispersie. O explozie radio rapidă deține un indiciu semnificativ: în 2020, pentru prima dată, a fost detectată o explozie radio rapidă provenind din interiorul Căii Lactee. Aceasta a fost urmărită până la un tip de stea neutronică numită magnetar, sugerând că aceste obiecte foarte dense, puternic magnetizate, ar putea fi responsabile pentru cel puțin unele emisii de unde radio rapide.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: