În 1980, Wally Nelson a descoperit în zăpadă corpul prietenei sale, care părea să fie complet înghețat. Tânăra de 19 ani a ieșit afară la o temperatură de minus 30 de grade, s-a împiedicat și și-a pierdut cunoștința, rămânând în zăpadă mai bine de șase ore.
„Am crezut că a murit, dar apoi am văzut că părea să respire”, a declarat Nelson. Iar faptul că acest lucru nu s-a întâmplat reprezintă și astăzi o curiozitate a lumii științifice.
Poveștile oamenilor care supraviețuiesc unor episoade severe de îngheț nu sunt neapărat rare. De fapt, specialiștii în medicină susțin că hipotermia extremă nu reprezintă neapărat o cauză care provoacă decesul, pentru că, în condiții excepționale, reducerea temperaturii corpului poate calma metabolismul și poate reduce nevoia sa de oxigen.
Organismul uman are această capacitate de a se adapta și de a funcționa cu un puls foarte scăzut, cel puțin pentru o perioadă. Dar cazul descris mai sus iese din tipare din cauza naturii hipotermiei pe care a dezvoltat-o tânăra.
Dincolo de faptul că temperatura corporală scăzuse la 27 de grade Celsius, cu 10 mai puțin decât cea a unui om normal, aceasta părea să fie complet înghețată, ca și cum ar fi fost scoasă dintr-un congelator.
Totuși, în doar câteva ore, după ce s-a încălzit, corpul fetei a revenit la starea lui inițială, cu excepția unor degerături ale degetelor.
Spre deosebire de alte materiale, apa are un volum mult mai mare în stare solidă decât în stare lichidă. Aceasta nu e un factor care să avantajeze țesuturile care sunt supuse unui frig extrem, pentru că membranele subțiri și fragile ale corpului uman se deteriorează și pot conduce la multe complicații ciudate. Astfel, e greu de stabilit cum a reușit corpul tinerei să reziste înghețului, dacă este ceva unic în chimia organismului său.
Totuși, sunt câteva aspecte de luat în calcul care pot face diferența într-un asemenea caz. De exemplu, deși foarte scăzută, temperatura corpului său a rămas departe de cea a înghețului. Oricum ar fi, medicii sunt de acord că a existat și un grad mare de noroc la mijloc, însă în viitor poate că vor exista metode și mai avansate prin care vor putea fi salvate și mai multe vieți.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: