Originile unei supernove antice - din anul 1181 î. Hr. - au rămas un mister timp de 840 de ani.
În secolul al XII-lea, astronomii chinezi și japonez au zărit o lumină nemaivăzută pe cer, un punct care strălucea la fel de tare ca Saturn. Aceștia au identificat-o drept o explozie stelară puternică - fiind cunoscută drept supernovă - și au reușit să mapeze locația sa aproximativă. Cauza ei, însă, a rămas un adevărat mister.
Acum, astronomii spun că au reușit să rezolve puzzle-ul vechi de 840 de ani. Două stele cu densitate foarte mare s-au ciocnit în Calea Lactee și au cauzat o supernovă. Explozia a rezultat în formarea unei stele extrem de fierbinți, cunoscută acum drept „Steaua lui Parket”, și a unui nor de praf cosmic și gaze - numit de specialiști Pa 30.
Această supernovă a rămas vizibilă pe cer de pe 6 august până pe 6 februarie și este una dintre cele nouă supernove înregistrate, din punct de vedere istoric, în galaxia noastră, potrivit unui studiu publicat pe 15 septembrie în The Astrophysical Journal Letters.
Cerceătorii s-au bazat și pe o serie de documente istorice în care a fost descrisă steaua. „Raportările istorice plasează steaua între două constelații chinezești - Chuanshe și Huagai”.Anterior, oamenii de știință au speculat faptul că această stea și formațiunea Pa 30 au rezultat după ciocnirea a două stele pitice albe - corpuri cerești extrem de dense care și-au consumat tot combustibilul nuclear.
___________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: