Sonda spațială Tiangong-2 a fost lansată în septembrie 2016.
După prabușirea haotică a sondei Tinagong-1, care a avut loc în aprilie, o a doua sondă va cădea pe Pământ.
Modul în care se deplasează Tiangong 2 sugerează experților că oficialii chinezi care o controlează vor să pună capăt acestei misiuni.
De altfel, agenția spațială chineză a recunoscut acest lucru și a anunțat că impactul va avea loc probabil în luna iulie 2019, iar traiectoria satelitului va fi una controlată.
Primul laborator spațial chinez, Tiangong-1, a devenit celebru după prăbușirea sa haotică în Oceanul Pacific, în aprilie 2018.
Mulți se temeau de posibile daune sau chiar răniți în urma impactului, dar cea mai mare parte a sondei a ars la intrarea în atmosfera terestră.
Acest proiect a fost urmat de sonda Tiangong-2, care este cea mai lungă misiune spațială chineză cu oameni la bord. Doi astronauți au petrecut o lună la bordul Tiangong-2, iar durata totală a misiunii este de doi ani.
La bordul laboratorului spațial, astronauții chinezi au făcut experimente legate de fizică, biologie și medicină, scrie Daily Mail.
Satelitul are 10,4 metri lungime, 4.2 metri lățime și cântărește 8.600 kg. Sonda se va prăbuși probabil în zona cunoscută sub denumirea de „cimitirul sateliților”, care se află în sudul Oceanului Pacific și unde sunt programați să se prăbușească cei mai mulți sateliți scoși din uz.
Toate experimentele făcute în cadrul misiunilor Tiangong-1 și Tiangong-2 au în vedere pregătirea lansării stației spațiale chineze, eveniment care este programat pentru anul 2022.
China are și alte proiecte spațiale ambițioase. Recent, oficialii de la Beijing au anunțat că vor să exploreze partea întunecată a Lunii, chiar începând din acest an, iar prima sondă va fi trimisă spre Marte în 2020.