Oamenii de stiinta au ajuns la aceste concluzii dupa ce au studiat fosilele unor creaturi din urma cu 55 de milioane de ani, cand temperatura a crescut cu 6 grade Celsius pentru o perioada de 200.000 de ani.
In urma cu 55 de milioane de ani, Pamantul era populat de cai piciti (cat o pisica), broaste testoase de marimea unei masini de mic litraj si serpi giganti cat un autobuz. Se intampla intr-o perioada in care temperatura Terrei crescuse cu 6 grade Celsius.
Jonathan Bloch, paleontolog la Florida Museum of Natural History, a facut publice toate aceste informatii la o conferinta care a avut loc la Gainesville, spunand ca incalzirea globala ar face ca animalele sa arate ca in acea perioada numita Paleocene-Eocene Thermal Maximum.
Printre fosilele studiate se afla si cea a unei testoase care popula America de Sud in urma cu 60 de milioane de ani, o testoasa cu lungimea 250 de centimetri, doar carapacea masurand 172 de centimetri. De asemenea s-au mai studiat folsila unui sarpe (Titanoboa) care ar fi masurat 12,8 metri si ar fi cantarit 1,25 de tone.