O analiza mai atenta a sistemului solar recent descoperit ofera detalii neasteptate.
In urma cu cateva luni, NASA a anuntat descoperirea unui sistem solar aflat la o distanta de 37 de ani-lumina de noi.
Initial, astronomii au declarat ca steaua Trappist-1, care este o pitica rosie, are o varsta de aproximativ 500 milioane de ani.
Recent insa, ei au analizat mai atent datele si au ajuns la o concluzie neasteptata: steaua are intre 5,4 si 9.8 miliarde de ani. Prin urmare este mult mai "batrana" decat Soarele nostru, care are numai 4,5 miliarde de ani.
Descoperirea a fost realizata de astronomii de la NASA si Universitatea din California, San Diego.
Noile infromatii ofera indicii importante despre planetele care orbiteaza aceasta stea si despre posibuilitatea ca aici sa existe forme de viata, scrie Daily Mail.
Astfel, avand in vedere ca sistemul solar este foarte vechi, viata ar fi avut destul timp sa evolueze pe una dintre planete.
De asemenea, stelele "batrane" sunt mai putin periculoase pentru formele de viata de pe planete, pentru ca nu emit radiatii la fel de periculoase ca stelele mai tinere.
Exista insa si posibilitatea ca, in timp, atmosfera planetelor si apa de la suprafata lor sa fi disparut, din cauza radiatiilor puternice emise de stea, in prima parte a existentei sale.
Prin urmare, expertii trebuie sa analizeze atent toate aceste variante. Ei cred insa ca pe trei dintre aceste exoplanete ar putea exista forme de viata, ele fiind situate in zona "locuibila" a stelei lor, unde temperatura nu este nici prea scazuta, nici prea ridicata.
O stea cum este Trappist-1 poate exista foarte mult timp, deoarece ea nu-si consuma rapid combustibilul, fiind "asemeni unei candele cu ardere lenta", explica astronomii.
Durata de viata a unei stele de acest fel este de sute de miliarde de ani. De aceea, perspectivele vietii pe planetele din apropierea ei sunt foarte interesante.
Expertii vor cauta sa obtina si alte informatii, cu ajutorul telescopului spatial Hubble si al telescopului James Webb, care va fi lansat anul viitor.