Imagistica pe bază de ultrasunete este o unealtă sigură și neinvazivă și le oferă medicilor imagini „în direct” ale organelor interne ale pacientului.
Pentru a capta aceste imagini, tehnicienii instruiți manipulează sonde cu ultrasunete pentru a direcționa undele sonore în corp. Acestea se reflectă înapoi pentru a produce imagini de înaltă rezoluție ale inimii, plămânilor și ale altor organe.
În prezent, imagistica pe bază de ultrasunete necesită un echipament voluminos și specializat, disponibil doar în spitale și cabinete medicale. Însă un nou proiect realizat de inginerii MIT ar putea face ca această tehnologie să fie la fel de ușor de purtat și de accesat ca și cum ai cumpăra un plasture de la farmacie.
Inginerii au prezentat proiectul unui nou autocolant cu ultrasunete - un dispozitiv de mărimea unui timbru care se lipește de piele și care poate oferi imagini continue ale organelor interne timp de 48 de ore.
Cercetătorii au aplicat autocolantele pe voluntari și au arătat că dispozitivele au produs imagini „în direct”, de înaltă rezoluție, ale principalelor vase de sânge și ale organelor mai profunde, cum ar fi inima, plămânii și stomacul. Autocolantele au menținut o aderență puternică și au captat schimbările din organele pacienților în timp ce voluntarii efectuau diverse activități, inclusiv stând jos, în picioare, alergând și mergând cu bicicleta.
Proiectul actual necesită conectarea autocolantelor la instrumente care traduc undele sonore reflectate în imagini. Cercetătorii subliniază că autocolantele ar putea avea aplicații imediate, chiar și în forma actuală: dispozitivele ar putea fi aplicate pacienților în spital, similar cu autocolantele EKG de monitorizare a inimii, și ar putea să realizeze în mod continuu imagini ale organelor interne, fără a necesita ca un tehnician să țină o sondă pe loc pentru perioade lungi de timp.
În cazul în care dispozitivele pot fi făcute să funcționeze fără fir - un obiectiv la care echipa lucrează în prezent - autocolantele cu ultrasunete ar putea fi transformate în produse de imagistică portabile pe care pacienții le-ar putea lua acasă de la cabinetul medicului sau chiar cumpăra de la o farmacie.
„Ne imaginăm câțiva plasturi lipiți în diferite locuri de pe corp, iar plasturii ar comunica spre telefonul mobil, unde algoritmi de inteligență artificială ar analiza imaginile la cerere", spune autorul principal al studiului, Xuanhe Zhao, profesor de inginerie mecanică și inginerie civilă și de mediu la MIT. „Credem că am deschis o nouă eră a imagisticii mobile: Cu câțiva plasturi pe corp, ați putea să vă vedeți organele interne."
Echipa lucrează pentru a face autocolantele să funcționeze fără fir. De asemenea, se dezvoltă algoritmi software bazați pe inteligența artificială care pot interpreta și diagnostica mai bine imaginile autocolantelor. Ulterior, Zhao preconizează că autocolantele cu ultrasunete ar putea fi ambalate și achiziționate de către pacienți și consumatori și utilizate nu numai pentru a monitoriza diverse organe interne, ci și pentru evoluția tumorilor, precum și dezvoltarea fetușilor în uter.
___________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: