Primul "soare artificial" se afla intr-o cladire pe 3 etaje.
Inginerii germani au construit ceea ce numesc "cel mai mare soare artificial din lume" pentru a investiga combustibili care nu afecteaza mediul inconjurator. Aflata la Centrul Aerospatial German din Juelich, la 30km vest de Koln, device-ul este alcatuit din 149 de lampi xenon intr-o forma de fagure de miere.
Prin concentrarea luminii pe un singur punct, ele pot genera temperaturi de pana la 3.000 de grade celsius, aproape jumatate din temperatura Soarelui. Prin faptul ca se afla pe Pamant, soarele artificial poate produce de 10.000 de ori radiatiile solare pe aceeasi zona ca Soarele. Si o poate face indiferent de conditiile meteo.
Care este motivul pentru care a fost creat? Obiectivul este de a testa noi moduri de a crea hidrogen. In mod normal, gazul este creat prin folosirea electricitatii pentru a imparti apa in oxigen si hidrogen, dar echipa de cercetare spera sa "sare" peste etapa electricitatii prin folosirea energiei solare. Momentan insa nu se intampla acest lucru pentru care soarele artificial este alimentat cu electricitate. Speranta este insa ca principiile soarelui artificial sa poata fi folosite pentru lumina naturala, scalat la un nivel viabil din punct de vedere comercial.