Rechinul a apărut pe lume într-un acvariu din Italia, un loc în care timp de zece ani au trăit doar două femele.
Acesta ar putea fi primul caz documentat de partenogeneză din istoria speciei, un fenomen foarte rar prin care un ovul evoluează într-un embrion fără să fie fertilizat de un spermatozoid.
Procesul a fost observat la peste 80 de specii de vertebrate, arată Live Science, inclusiv la alți pești și la reptile. Oamenii de știință spun că, deși cel mai probabil și la rechini se întâmplă asta, procesul e aproape imposibil de documentat în mediul lor natural.
În sălbăticie, partenogeneza poate fi ultima variantă pentru unele femele care nu reușesc să-și găsească un partener, în situații în care densitatea populației este scăzută. Reacția se poate declanșa și la femelele rechin care trăiesc în captivitate și care sunt separate de masculi pentru mult timp.
Experții spun că există două feluri diferite de partenogeneză. Mai exact, apoximis, care este, practic, un tip de clonare ce apare mai ales la plante. Cealaltă, numită automixis, tipul documentat în cazul rechinilor, implică împrumutarea genelor mamei, dar nu perpetuarea de clone identice.
Unul dintre efectele acestui proces ar putea fi speranța de viață scăzută, au precizat specialiștii.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: