Inteligența artificială nu este utilă doar pentru redactarea de lucrări de licență sau pentru explicații din tot felul de domenii, ci ar putea ajuta chiar la salvarea de vieți.

În cadrul evenimentului anual de sănătate The Check Up, Google a anunțat parteneriate legate de inteligența artificială pentru diagnosticarea cu ultrasunete, modele de limbaj medical și tratamente împotriva cancerului - domenii în care tehnologia ar putea deveni, într-o bună zi, o forță benefică.

Google consideră că inteligența artificială este crucială pentru interpretarea dispozitivelor cu ultrasunete în regiunile în care nu există suficienți specialiști instruiți. Deși senzorii sunt mai accesibili ca niciodată, aceștia au nevoie de experți pentru a efectua examinări și a interpreta imaginile. Modelele de inteligență artificială ale companiei ar putea contribui la simplificarea acestui proces prin identificarea unor date precum detectarea timpurie a cancerului de sân. Pentru a contribui la transformarea acestui lucru în realitate, gigantul colaborează cu organizația non-profit din Kenya Jacaranda Health pentru a cerceta tratamentele cu ultrasunete bazate pe AI pentru mame și copii în spitalele guvernamentale. „Prin intermediul acestui parteneriat, vom efectua cercetări exploratorii pentru a înțelege abordarea actuală a furnizării de ultrasunete în Kenya și vom explora modul în care noile instrumente de inteligență artificială pot sprijini domeniul medical", au declarat Greg Corrado, șeful Google Health AI, și Yossi Matias, vicepreședintele departamentului de inginerie, într-o postare pe blog.

De asemenea, compania colaborează cu Spitalul Memorial Chang Gung din Taiwan pentru a cerceta modul în care AI poate detecta cancerul de sân prin intermediul ultrasunetelor, ca alternativă la mamografii, care au o disponibilitate limitată în regiunile cu resurse reduse.

În alte domenii, Google spune că modelul său de limbaj axat pe domeniul medical s-a îmbunătățit semnificativ. Med-PaLM 2, următoarea generație de LLM pentru domeniul sănătății, a obținut recent un scor de 85 % la întrebările din cadrul examenelor medicale - o îmbunătățire de 18% față de scorul obținut de versiunea anterioară.

Cu toate acestea, nu vă așteptați ca un robot asemănător ChatGPT să vă înlocuiască medicul prea curând, deoarece Google avertizează că tehnologia nu este încă pregătită pentru mediile de lucru din lumea reală. De exemplu, o evaluare pe criterii precum factualitatea științifică, precizia, consensul medical, raționamentul ori subiectivismul a revelat lacune semnificative.

Google a încheiat, de asemenea, un parteneriat cu Mayo Clinic pentru a explora rolul AI în planificarea radioterapiei pentru tratamentul cancerului. Cercetarea se concentrează pe reducerea etapelor procesului de radioterapie. Compania spune că va publica în curând cercetările din studiul de trei ani, formalizând în același timp un acord cu Mayo Clinic pentru a explora mai multe cercetări bazate pe radioterapie, modele de inteligență artificială și utilizări comerciale.

În cele din urmă, Google consideră că AI va ajuta la depistarea tuberculozei folosind raze X. Compania colaborează cu o organizație bazată pe AI pentru a face ca testele de depistare a tuberculozei bazate pe inteligența artificială să fie disponibile pe scară largă în Africa Subsahariană. 

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: